Ами това съм аз, да.

Майа съм. Обичам да пиша, да мечтая, да танцувам и да пия кафе. Разбира се, обичам още хиляди други неща освен тези, но реших да започна от някъде, все пак. В Брутро ще намерите моите мисли и виждания относно: изгледаните от мен театрални постановки, филми, реклами; изгризаните сладки и солени вкуснотии; изпитите вино, бира и кафе; проблясъците, които ме спохождат от време на време.

Ще се радвам да намерите нещо за себе си тук, дори и да е малко. Приятно четене и...пишете ми. Ще се радвам да ви отговоря. :)

февруари 2, 2016

Филмът The Revenant (Завръщането)

Филмът The Revenant (Завръщането)

През изминалата 2015-та година имаше много силни филми. Изледах почти всички от тях и мога да кажа, че Завръщането е не просто силен в сравнение с останалите, той е животоспасяващ. Какво имам предвид?

Чаках да гледам Завръщането с нетърпение, защото много харесвам Леонардо Ди Каприо. От трейлъра ми стана ясно, че това ще е доста тежък, мрачен и реалистичен филм.

Гледах филма. След края бях някак замръзнала. Опитвах се да разбера на какво бях станала свидетел преди малко. Осъзнах, че борбата в целия филм е с две природи. Един път с човешката и втори път с природата около нас – пръстта, студа, водата, снега, дърветата, животните. Болката е много силно изразена. От всеки кадър крещи желание за мъст. И не, дори не е точно това. Желание за живот, за да отмъстиш за отнетия живот. Героят на Лео минава през какви ли не премеждия, след които малко хора биха оживяли. Той обаче сякаш е безсмъртен. Има една цел, която преследва докрай, независимо от всичко онова, което трябва да пребори по пътя си – хора, животни, глад, студ, сняг, недоверие, лъжи.
Бях впечатлена и от репликите на героите. Много от тях са силни, вдъхващи още повече живот на филма.
„Докато все още можеш да си поемаш дъх, ти се бориш. Ти дишаш, продължавай да дишаш!“ – това за мен е една от най-силните реплики във филма Завъщането. Естествено, защото по някакъв начин пренасям посланието и върху себе си. Да видиш как човек в толкова трудни ситуации се справя единствено благодарение на вярата и волята си за живот – това е велико.

Трейлър към филма The Revenant:


Режисьор на Завръщането е гениалният Alejandro González Iñárritu, който познавате като режисор още и на Birdman, Babel, Beautiful, 21 Грама и др.

Миналата година филмът Birdman спечели 2 награди Златен глобус и 4 награди Оскар. Дали и тази година филмът на Alejandro González Iñárritu ще бъде така високо оценен?

Завръщането вече взе 3 награди Златен глобус за Най-добра мъжка главна роля (Леонардо Ди Каприо), за най-добър филм – Драма и за най-добър режисьор. Сега остава да разберем дали 2016-та ще е годината, в която Леонардо Ди Каприо ще вземе и своя 1-ви Оскар. Аз стискам много палци, защото според мен ще е напълно заслужена награда. Да, все пак номинираните в категорията за Най-добър актьор в главна роля са много силни. Това също не трябва да се подценява като фактор. Тази година номинирани за Оскар са Bryan Cranston за ролята си в Тръмбо, Мат Деймън за ролята си в Марсианецът, Michael Fassbender за ролята му в Стийв Джобс, Eddie Redmayne за ролята му в The Danish Girl и разбира се Леонардо Ди Каприо за Завръщането.

Много хора смятат, че борбата за наградата Оскар ще е главно между Леонардо и Eddie Redmayne, защото ролите и на двамата са много трудни, и изискват голямо актьорско майсторство. Все пак моите симпатии си остават за Лео, защото се опитах да гледам Eddie Redmayne в The Danish girl, но го спрях може би на 30-40 минути от началото. Ще си го догледам със сигурност, но филмът си е труден за възприемане. Все пак неоспорим факт е, че Eddie Redmayne играе невероятно ролята си. До такава степен, че забравяш, че е мъж.

Завръщането е номиниран общо в 12 категории за Оскар. За най-добър филм, най-добър актьор в главна роля, най-добър актьор в поддържаща роля, най-добър оператор (Emmanuel Lubezki), най-добър дизайн на костюми, най-добър режисьор, най-добрър монтаж, най-добър грим и прически, най-добър дизайн на продукция, най-добър зуков монтаж, най-добър звуков микс и най-добри визуални ефекти.

На 28-ми февруари сами ще видим как ще се разпределят наградите в тези категории. А до тогава може да споделите какво е вашето мнение по въпроса? Кой ще грабне Оскар тази година? Дали ще е Лео? Или имате друг фаворит…:)

Изгледани # , , ,
Share: / / /

You might also like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Stay In Touch