Ами това съм аз, да.

Майа съм. Обичам да пиша, да мечтая, да танцувам и да пия кафе. Разбира се, обичам още хиляди други неща освен тези, но реших да започна от някъде, все пак. В Брутро ще намерите моите мисли и виждания относно: изгледаните от мен театрални постановки, филми, реклами; изгризаните сладки и солени вкуснотии; изпитите вино, бира и кафе; проблясъците, които ме спохождат от време на време.

Ще се радвам да намерите нещо за себе си тук, дори и да е малко. Приятно четене и...пишете ми. Ще се радвам да ви отговоря. :)

февруари 21, 2015

Филмът Теорията на всичко

Филмът Теорията на всичко

Утре, на 22.02.2015 е церемонията по връчването на наградите Оскар. Тази година са номинирани много силни претенденти във всички категории. Със сигурност вече имаш фаворити, за които ще стискаш палци в навечерието на раздаването на наградите. Ще се радвам да ми споделиш кои са и да обменим мнения по въпроса. :)

А иначе днес ти представям филма „Теорията на всичко“ (The Theory of everything), който е номиниран за Оскар в 5 категории:

  • Най-добър филм – продуценти на филма са Tim Bevan, Eric Fellner, Lisa Bruce и Anthony McCarten.
  • Най-добър Главен актьор – номинация за Еди Редмайн за ролята му на Стивън Хокинг
  • Най-добра Главна актриса – номинация за Фелисити Джоунс за ролята и на Джейн Хокинг
  • Най-добра оригинална музика – номинация за композитора Йохан Йохансон
  • Най-добър адаптиран сценарий – номинация за сценариста Антъни МакКартън

Филмът „Теорията на всичко“ вече взе няколко награди на церемонията на наградите BAFTA. Награда за най-добър британски филм, най-добър главен актьор и за най-добър адаптиран сценарий.

Филмът е по истинска итория и разказва за живота на най-гениалния физик на нашето време, Стивън Хокинг и жена му Джейн Хокинг. На 21 години лекарите му съобщават, че е болен от амиотрофичната латерална склероза (АЛС) и че му остават още само 1-2 години живот. Хокинг не спира да се бори с болестта си и след 52 години той все още е жив, като в момента е на 73 години. Със сигурност си чувал за тази болест покрай нашумялата по целия свят кампания Ice bucket challenge. Целта на това предизвикателство е да обърне вниманието на хората към заболяването АЛС и да окуражи дарението на средства за научни изследвания.

Във филма „Теорията на всичко“ се разказва и за теорията на Хокинг за началото на Вселената. Според него тя няма създател. В началото не е имало време, не е имало и Вселена, а само една безкрайно голяма черна дупка.
Времето започва да съществува и тече след Големия взрив. В следствие на него се създава Вселената, както и нашата планета. Времето не е съществувало преди Големия взрив, така че няма време, в което Бог да е създал Вселената. И поради тази причина следва, че никой не я е създал и никой не ръководи съдбата ни. Съответно няма Рай и Ад, и имаме само този живот, за да се насладим на великото устройство на Вселената.

Трейлър към филма „Теорията на всичко“:

Преди да гледам „Теорията на всичко“ много мои познати, които бяха ходили на филма, ми споделиха, че страшно много са плакали. Бях настроена, че ще ми е тъжно и едва ли не ще изляза със зачервени от плач очи от залата. Това обаче не се случи. Филмът има много силни моменти, които те хващат за гърлото и те карат да пречупиш нещата през твоята гледна точка. На няколко момента усетих, че се поставям на мястото на Джейн Хокинг и мисля как аз бих постъпила на нейно място. Но не, нямаше момент, в който да заплача. Всеки герой прави своите избори в живота, каквито и изпитания да му поднася той. Радвам се за това, че има такива хора като Стивън Хокинг, които гледат напред, не се предават и вярват, че: „Докато има живот, има надежда.“

И след като изгледах филма и се насладих на играта на Еди Реймън, който се справи забележително с ролята си на Стивън Хокинг, някак имам усещането, че именно Еди ще грабне Оскара за главна мъжка роля. А ти?

Изгледани
Share: / / /

You might also like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Stay In Touch