Ами това съм аз, да.

Майа съм. Обичам да пиша, да мечтая, да танцувам и да пия кафе. Разбира се, обичам още хиляди други неща освен тези, но реших да започна от някъде, все пак. В Брутро ще намерите моите мисли и виждания относно: изгледаните от мен театрални постановки, филми, реклами; изгризаните сладки и солени вкуснотии; изпитите вино, бира и кафе; проблясъците, които ме спохождат от време на време.

Ще се радвам да намерите нещо за себе си тук, дори и да е малко. Приятно четене и...пишете ми. Ще се радвам да ви отговоря. :)

януари 4, 2015

Филмът Игра на кодове – слушай внимателно.

Филмът Игра на кодове – слушай внимателно.

Филмът „Игра на кодове“ (The imitation game) е вълнуващ и постоянно те държи в леко напрежение. Спокойно, няма да ти разкажа точно какво се случва в него, защото едва ли ще ти е интересно да го гледаш. Ще споделя само защо според мен си заслужава :)

Филмът минава на един дъх. Не усещаш кога историята те завладява и ставаш толкова част от това, което се случва на екрана, че понякога, за момент дори не дишаш, притаяваш дъх, за да не изпуснеш нещо важно от загадката. А загадката е свързана с разбиването на кода на „Енигма“ – най-великото криптиращо устройство в историята, откраднато с цел да бъде прекратена II-рата световна война.

Филмът „Игра на кодове“ е по истински случай и разказва за задачата, с която се е захванал великият Алан Тюринг – математик, създал прототип на днешния компютър. Тюринг работи заедно с няколко велики умове за разбиването на кода на „Енигма“, като един от тях е жена на име Джоан Кларк (Кийра Найтли). Напрежението нараства с всеки изминал ден, защото никой не вярва, че Тюринг наистина ще успее да разбере какви послания изпращат германците помежду си. Нещата обаче се обръщат благодарение на Джоан, единствената жена в екипа, която проявява симпатии към Тюринг и му показва начин, по който хората да го разбират малко по-добре.

Трейлър към филма:

„Игра на кодове“ е по българските кина от този петък (2.01.2015 г.). До сега, световните приходи от филма са в размер на $47,863,923.

Времетраене на филма: 1ч. и 54 мин.

В главните роли участват:

  • Бенедикт Къмбърбач като Алан Тюринг, участвал още в „12 години робство“ и сериала „Шерлок Холмс“ и др.
  • Кийра Найтли в ролята на Джоан Кларк, участвала още в „Анна Каренина“, „Гордост и предразсъдъци“, „Карибски пирати“ и др.
  • Матю Гуди като Хю Алекзандър, учасвал още в „Match Point“ и др.

Режисьор е Мортен Тилдъм.

Филмът е направен по книгата на Андрю Ходжес и сценария на Греъм Мур.

Интересно е, че първо ролята на Алан Тюринг е била предложена на Леонардо ДиКаприо. Сценарият е бил закупен от Warner Bros. за 7 цифрена сума. Леонардо обаче се отказва от ролята на Алан и поради тази причина Warner Bros. решават, че няма да правят филма без него. Финално, през 2014-та година, филмовото студио Weinstein Company придобива филма за 7 милиона долара, една от най-високите суми плащани някога за американски права за дистрибуция на Европейския филмов пазар.

Филмът, освен всичко друго, те кара да се замислиш за доста важни въпроси. В същото време те нахъсва да следваш мечтите си и да вярваш в себе си, дори и когато много хора не те разбират, и подкрепят. Репликата на Кристофър, приятелят на Алан Тюринг, е водеща във филма и се повтаря няколко пъти от различни герои, в различни ситуации:

„Понякога точно хората, за които никой не си е представял, че ще направят нещо, правят неща, които никой не може да си представи.“

Завършвам с това послание и пожелание за това повече да мислим, и действаме в тази посока.

Изгледани # , , , ,
Share: / / /

You might also like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Stay In Touch