Ами това съм аз, да.

Майа съм. Обичам да пиша, да мечтая, да танцувам и да пия кафе. Разбира се, обичам още хиляди други неща освен тези, но реших да започна от някъде, все пак. В Брутро ще намерите моите мисли и виждания относно: изгледаните от мен театрални постановки, филми, реклами; изгризаните сладки и солени вкуснотии; изпитите вино, бира и кафе; проблясъците, които ме спохождат от време на време.

Ще се радвам да намерите нещо за себе си тук, дори и да е малко. Приятно четене и...пишете ми. Ще се радвам да ви отговоря. :)

януари 22, 2015

Филмът Foxcatcher с 5 номинации за Оскар

Филмът Foxcatcher с 5 номинации за Оскар

Забелязах и си заплюх за гледане филма Foxcatcher, веднага щом излязоха номинациите за наградите Оскар, преди седмица.

Филмът е номиниран общо в 5 категории:

  • Най-добър Главен актьор – номинация за Стийв Карел за ролята му на Джон Дюпон
  • Най-добър Поддържащ актьор – номинация за Марк Ръфало за ролята му на Дейвид Шулц
  • Най-добър режисьор – номинация за Бенет Милър
  • За най-добър грим и прически – номинация за Бил Корсо и Денис Лидиард
  • За най-добър сценарий – номинация за Е. Макс Фрай и Дан Фътърман

Foxcatcher си заслужава номинациите и ще видим на церемонията по връчване на Оскар-ите дали, и какво ще спечели.

Та, за филма. Започва малко мудно. Странни диалози, много характерни герои, преобразени безупречно актьори. Има моменти, в които се замисляш за това защо някои хора правят това, което правят. Какви са мотивите им? Какво стои зад маската им? Дали е амбиция, дали са страхове, дали е нещо неизживяно от детството? Филмът е интересен за изследване на всички копнежи и действия на героите.

А обратът? Има такъв и е някак неочакван, освен ако не си запознат с историята на героите предварително. Филмът е базиран на истинска история. Намерението на режисьора Бенет Милър е било, според интервю във ‘Vulture’ от 25.08.2014, да създаде „разказ за култа“, като оформи и добави художествена измислица към истинската история. И е успял. Затвореният свят на борбата, хомоеротизъм, династично богатство и зависимост от наркотиците – всичко това присъства силно във Foxcatcher.

Интересно е да видим и превъплъщението на Стийв Карел в Джон Дюпон. Спомняме си актьора в роли от филмите: “40 годишен девственик”, “Crazy, Stupid, Love”, „Evan Almighty“, „Любовна терапия“ и др. Това са все леки, комедийни филми, които нямат нищо общо с Foxcatcher. Ролята, която играе Стийв Карел е много различна от всичко, в което е участвал до сега. Блестящ в изпълнението и, успява да предаде характера и всичко онова, което се таи в душата на Дюпон.

Същото мога да кажа и за играта на Марк Ръфало – изпъкващ герой, придаващ искра на филма. Негови известни филми са: „Begin Again”, “Date night”, “Shutter Island”, “The kids are all right” и много други.

Можеш да гледаш Foxcatcher на домашно кино, тъй като не се предвижда да го пускат по българските кина. Филмът е 2 ч. и 14 мин., биографичен, драма. До сега, световните приходи от филма са в размер на $10,085,000.

Слагай пуканките в тигана и хайде на Foxcatcher. :)

Трейлър към филма:

 

 

Изгледани # , , , ,
Share: / / /

You might also like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Stay In Touch